AI NYT #9
OpenAI's første udviklerkonference bragte spændende nyt om et forbedret API og den skræddersyede GPT-model, der kan revolutionere den personlige AI-oplevelse.
En OpenAI milepæl: Den første udviklerkonference 🌠
Mandag den 6. november afholdte OpenAI deres første udviklerkonference. Alle store teknologivirksomheder af en vis størrelse afholder den slags, hvor de præsenterer nyheder om deres software og hardware. Hvert firma har deres kendetegn, og nogen af dem går over i historien - som f.eks. da Steve Jobs introducerede iPhonen for verden - og andre pga. mere eller mindre karismatiske topchefer. Prøv fx at finde videoer med Microsofts daværende direktør Steve Balmer, og lad være med at have mad i munden, mens du gør det…
Nu om stunder er de her konferencer velkoreograferede begivenheder, som kræver, at man er fan af teknologien på en usund måde, hvis man ikke vil kede sig. Men jeg kedede mig ikke i, da jeg så OpenAI’s udviklerkonference, og jeg er hverken udvikler eller en særlig fan. Dynamikken var anderledes. Til trods for at præsentationen også indeholdt teatralske elementer, blev næsten alle nyheder præsenteret, som et svar på hvad enten udviklere eller brugere havde ønsket af nye ting.
Dét handler AI NYT om denne gang, og ikke ret meget andet.
Du kan se hele streamingen her
Gennembruddet kommer i 2 dele
Vi er nødt til at dele indholdet op i 2 dele, nemlig en del som er relevant for udviklere og den som direkte kommer til at betyde ændringer for os, som er betalende brugere af ChatGPT.
ChatGPT for udviklere
ChatGPT alle os andre
ChatGPT for udviklere
Du kan læse i detaljer om forandringerne via linket HER, men opsummeret har OpenAI gjort det billigere at bruge API’et og samtidig gjort det muligt at bruge API’et til mere.
Hvad er et API? En simpel forklaring 🍽
API står for Application Programming Interface. Et API kan tænkes som en tjener i en restaurant:
Forestil dig en restaurant, hvor du sidder med en menu fuld af valgmuligheder.
Maden bliver tilberedt i køkkenet, men du bestiller via en tjener.
API'et er den tjener, der formidler din bestilling til køkkenet og bringer maden til dig.
Så hvad gør det?
Det lader forskellige computerprogrammer 'tale' med hinanden.
Programmerne kan anmode om data eller udføre opgaver gennem API'et uden at kende detaljerne i de andre systemer.
Udviklere kan dermed betale for at få adgang til ChatGPT gennem et API og integrere det i egne systemer.
Forestil dig at HK havde en service, hvor et medlem uploadede et CV, så brugte vi API’et til at generere en række prompts, som læste CV’et og kom med forslag til ændringer. Det lyder enkelt, men det er det ikke. De prompts skal virke på alle slags CV’er, og komme med svar som vores medlemmer rent faktisk kan bruge til noget.
Medlemmet oplever ”bare” at få feedback på sit CV og forslag til ændringer. HK betaler til gengæld en pris per ”kald” på API’et til OpenAI. Prisen afhænger lidt af, hvilken del vi trækker på, og hvad vi beder om.
Udviklere kan fremover med API-adgang få adgang til:
GPT4 Turbo med vision, altså se hvad der er på billeder og analysere billederne
Dall-E 3, så man fremover kan genere billeder med API’et
og sidst men ikke mindst adgang til tekst-til-tale-delen
OpenAI har samtidigt meddelt Enterprise-brugere og udviklere, at de bliver beskyttet af Copyright Shield, på samme måde som Adobe og andre har meldt ud til deres brugere. Altså bliver de copyright sagsøgt på baggrund af noget de har skabt med ChatGPT, bliver de beskyttet af OpenAI.
Der er mange flere ting. Ovenstående er bare dem, som jeg fandt interessant. Alt hvad der kommer i næste afsnit, er jo også relevant for udviklere, men kan bruges af alle.
ChatGPT for alle os andre
ChatGPT 4 turbo bliver rullet ud til alle betalende brugere, og det har flere betydninger, men det allervigtigste er, at ChatGPT kan håndtere mange flere sider på én gang. Det betyder, at du kan uploade meget større dokumenter og arbejde med dem. Det svarer nogenlunde til 300 sider, hvilket altså betyder meget store rapporter, regnskaber og bøger. Store datasæt og store dokumenter har en kompleksitet - alene pga. størrelsen - og vi får nu mulighed for at bruge ChatGPT til netop dét. Det gør værktøjet brugbart til langt mere.
Viden er opdateret til april 2023, og de lover fremover at opdatere løbende. Det er altid lidt sjovt, at mange går op i det, men nu sker der noget. For det er ikke enkelt, at opdatere en stor sprogmodel - ellers ville de have gjort det før. Men OpenAI er nu en virksomhed, som tjener penge, og bliver brugt også i Enterprise sammenhæng, og derfor er de nødt til at gøre det jævnligt fremover.
Byg din egen GPT 🛠🤖
De to største forandringer for os brugere bliver at brugen af ChatGPT bliver “flydende” mellem de forskellige værktøjer, såsom Dall-E, Advanced Data Analysis, browsere med Bing og de nye modaliteter, hvilket gør værktøjet meget mere brugbart.
Men. Så smed OpenAI en bombe 💣
Prøv at forestille dig, at du kan bygge din egen GPT. Det kan sagtens være, at den kun er til dig, men det kan også være til dine kolleger. Eller til hele verden. Altså en ChatGPT som gør lige præcist det helt specielle, som DU har brug for.
Jeg prøver lige igen - Forestil dig, du kan bygge din egen udgave af ChatGPT som kan lige præcis det, som du har mest brug for, og som leverer det på den måde, du har brug for. Hvis du laver noget, som andre kan bruge, kan du enten dele det med dem, eller udbrede det gennem ChatGPT nye GPT Shop. Hvis du laver noget populært, så vil ChatGPT fremover dele indtægterne med dig.
Lige nu ved vi, at man kan gøre følgende, altså ovenpå ChatGPT 4 Turbo:
Et navn på GPT
En beskrivelse, så andre kan forstå hvad den kan
Avancerede brugerdefinerede instruktioner, som Custom Instructions
Samtalestarter, altså definerer hvordan din GPT åbner dialogen
Filer (som Advanced Data Analysis) som er særlige, hvis der findes et dokument, datasæt, manual, håndbog eller hvad som helst, som skal danne grundlag for GPT.
Specifikke funktioner, som f.eks. at den kan bruge sin internetadgang
Handlinger, som den altid skal foretage sig, hvis dette eller hint sker
Profilbilleder skabt med DALL-E 3 – den laver selv dit logo, men du styrer selv.
Du kan lave dem til dig selv, en udvalgt skare, eller gøre dem offentlige. Bruger din arbejdsplads Enterprise modellen, kan der laves GPT, som kun kan bruges på arbejdspladsen.
Læs mere HER
Jeg vil forsøge at bygge GPT’er og lære hvordan andre gør, for at gøre livet lettere for mig selv, mine kolleger og måske andre. Det er noget af det mest spændende endnu, som både kan øge vores produktivitet og øge kvaliteten af vores arbejde. Jeg forestiller mig at lave en GPT til dataanalyse, regnskabsanalyse, lønforhandling, karriererådgivning, feedback på præsentationer, feedback på artikler, feedback på kursusbeskrivelser og mange andre ting.
Læs evt. Ethan Mollicks blog om GPT’ere. Han har haft adgang i en periode.
Jeg syntes faktisk, det var en imponerende mængde af brugbare opdateringer. Jeg glæder mig helt vildt til at prøve dem alle og forsøge at regne ud, hvad det kan bruges til ude på arbejdspladserne, og hvad det får af konsekvenser.
Lær, lyt og implementer!